Search

Menjaga Ketiak Secara Semulajadi dengan Mama’s Choice

Ibu berhak untuk berasa selesa dengan badan mereka dari hujung rambut hingga hujung kaki. Tetapi satu bahagian badan yang penting namun sering diabaikan ialah ketiak. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan cara menjaga ketiak secara semulajadi!

Terdapat banyak perubahan drastik yang perlu dilalui oleh seorang ibu semasa dan selepas kehamilan – termasuk ketiak. Malangnya, ketiak kita lebih kebarangkalian kali akan menjadi lebih gelap, kasar dan kadangkala berbau busuk.

Itu adalah perkara biasa, dan seorang ibu tidak perlu malu tentang perkara tersebut. Jangan terlalu keras pada diri sendiri. Tetapi sekiranya anda bersedia untuk menangani isu ini, bantuan ada di sini.

Tetapi sebelum itu…

Mengapa anda perlu menjaga ketiak anda?

Kulit di ketiak anda sangat nipis, menjadikannya berbeza daripada di bahagian lain badan anda. Ini juga sebabnya ia memerlukan perhatian yang istimewa. Ia berada di kawasan yang kelembapannya tinggi. Ia juga sentiasa terdedah kepada geseran. Kedua-dua faktor ini adalah penyebab kerengsaan kulit, pengumpulan bakteria dan isu-isu lain.

Dengan mengambil kira perkara ini, berikut ialah beberapa cara praktikal untuk menjaga ketiak anda secara semula jadi:

 

menjaga ketiak

Lakukan rutin menjaga ketiak anda

Seperti wajah anda, ketiak anda juga boleh mempunyai rutin penjagaan kulit khusus. Walau bagaimanapun, ia tidak perlu rumit atau memakan masa. Tidak perlu risau, walaupun ibu seperti anda yang sentiasa sibuk,  rutin yang mudah tetapi berkesan ini boleh merangkumi semua asas yang betul tanpa mengambil terlalu banyak masa anda.

Membersih untuk mengelakkan bau badan

Ini adalah sesuatu yang perlu anda lakukan setiap hari. Ketiak anda dipenuhi dengan banyak kelenjar peluh yang menyebabkan anda berpeluh. Apabila peluh bercampur dengan bakteria, ia boleh menyebabkan bau badan dan masalah kulit yang lain. Apa yang diperlukan ialah sabun antibakteria yang baik di bilik mandi.

Jika anda tidak mandi setiap hari, anda juga boleh menggunakan kain lap lembut untuk menghilangkan kotoran pada ketiak anda. Perlu diingat bahawa kulit di kawasan ini sensitif jadi berhati-hatilah untuk tidak menggosok terlalu kuat.

Menanggalkan sel kulit mati untuk mencerahkan kulit

Seperti wajah anda, ketiak juga boleh tersumbat oleh terlalu banyak minyak yang membina kulit mati, kusam dan berubah warna. Ini adalah salah satu sebab utama ketiak gelap. Anda boleh menggunakan pengelupasan fizikal seperti topeng dan scrub untuk menanggalkan sel kulit mati. Tetapi terdapat juga pengelupasan kimia seperti AHA, BHA, dan PHA yang akan mencairkan kotoran ini dari ketiak anda. Tetapi sebelum melakukan mana-mana perkara ini, adalah lebih baik untuk berunding dengan pakar dermatologi untuk membantu membimbing anda dengan kaedah dan kekerapan terbaik mengelupas kulit anda.

Melembapkan untuk menyihatkan ketiak anda

Malah ketiak anda memerlukan penghidratan yang baik untuk kelihatan terbaik. Ketiak kering boleh mengelupas, gatal, dan terdedah kepada kerengsaan. Ingatlah bahawa anda tidak perlu selalu melembapkan. Apa yang diperlukan ialah menyapu krim atau losen lembut pada ketiak anda sekali atau dua kali seminggu.

Menghilangkan bau busuk menggunakan deodoran

Akhir sekali, menghilangkan bau busuk. Kunci untuk melakukan ini dengan berkesan ialah mencari deodoran yang sesuai untuk ibu seperti anda.

Dalam memilih deodoran yang betul, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

  1. Dirumus khas untuk ibu mengandung atau selepas bersalin
  2. Bebas daripada aluminium, alkohol, paraben dan bahan kimia berbahaya yang lain
  3. Diuji secara dermatologi
  4. Hipoalergenik
  5. Mesra penyusuan

Sudah tentu, terdapat banyak perkara dalam senarai ini yang anda mungkin mendapati sukar untuk mencari deodoran yang sesuai untuk anda tetapi jangan risau. Deodoran Serum Kering Pilihan Mama ada untuk anda! Selain daripada merangkumi semua perkara penting yang disebutkan di atas untuk menjaga ibu seperti anda, ia juga mempunyai formula tiga tindakan. Ini bermakna bahawa ia bertujuan untuk:

  • Mencegah bau badan dengan mengawal peluh yang berlebihan
  •  Mencerahkan kulit
  • Menyihatkan ketiak anda

Buat Pertukaran Sekarang

menjaga ketiak

Jangan takut untuk mengangkat tangan dan mendapatkan ketiak yang boleh memberikan anda keyakinan. Mulakan perjalanan untuk mendapatkan ketiak yang segar dan bersih hari ini dengan rutin yang betul dan produk yang sesuai untuk ibu hamil atau menyusu seperti anda!

Jika anda ingin memesan Deodoran Serum Kering kami, anda hanya perlu klik pautan ini, dan kami akan menghantar terus ke depan pintu anda dalam masa yang singkat.

 

Anda boleh dapatkan Mama’s Choice Dry Serum Deodorant di Shopee dan Lazada.

 

Author jasspreetkaur

jasspreetkaur

COMMENTS

0 Comments
Leave a comment

Your Cart (0)

Close

Add RM50.00 to earn Free shipping!

Cashback
Cashback 15,000 MamaCoin! Anda akan mendapat +15,000 MamaCoin
Mini Cart

Your cart is empty.

Shop now