Search

Cara Memilih Ubat Kumur Yang Selamat Semasa Kehamilan

Bagaimana untuk memilih ubat kumur (mouthwash) yang selamat digunakan untuk ibu hamil? Ketahui lebih lanjut mengenainya di bawah!

Kebersihan mulut adalah sesuatu yang agak sukar dijaga ketika anda hamil. Ini kerana lebih banyak bakteria boleh hidup di dalam mulut anda yang boleh memperburukkan kesihatan gusi dan menyebabkan mulut anda berbau sepanjang hari. Kebiasaannya juga akan menyebabkan masalah kaviti di dalam mulut.

Dan untuk menyelesaikannya, adakalanya anda perlu menggosok gigi beberapa kali sehari kerana anda tidak dapat menggunakan ubat kumur semasa mengandung. Tetapi adakah itu hanya mitos?

Bolehkah wanita hamil menggunakan ubat kumur?

Ya! Sekiranya anda hamil, anda harus menggunakan ubat kumur. Sebilangan besar organisasi perubatan, seperti American Academy of Pediatric Dentistry menasihatkan wanita hamil untuk menggunakan ubat kumur. Dengan mencuci mulut, ia dapat membantu menjaga kebersihan gigi, melegakan gusi yang bengkak dan mencegah kaviti.

Sebenarnya, cabaran yang mungkin akan anda hadapi sebagai seorang ibu adalah mencari ubat kumur yang selamat. 🙁

Cara memilih mouthwash yang selamat untuk ibu hamil

Sebagai calon ibu, anda perlu melihat dengan teliti bahan-bahan yang terdapat dalam ubat kumur anda. Sebilangan besar dari ubat kumur (terutamanya yang mengandungi alkohol) tidak selamat digunakan oleh ibu mengandung.

Sebaliknya, anda harus menggunakan ubat kumur yang:

1. Bebas alkohol

Alkohol boleh mengeringkan mulut dan ini memburukkan lagi masalah kesihatan mulut. Lebih buruk lagi, alkohol adalah bahan kimia yang sangat berbahaya sering dikaitkan dengan kecacatan kelahiran dan masalah kesihatan sepanjang hayat untuk bayi anda.

Kemungkinan juga bahawa ubat kumur anda menggunakan alkohol. Anda harus mempertimbangkan untuk beralih ke ubat kumur tanpa alkohol semasa hamil kerana sebilangan besar alkohol boleh membahayakan bayi anda dengan mudah.

2. Bebas triclosan

Triclosan adalah bahan kimia yang biasa digunakan untuk mengawet produk tertentu. Namun, ianya boleh membahayakan diri anda jika anda hamil.

Menurut National Institutes of Health, Triclosan dapat mengurangkan hormon tiroid yang sangat penting untuk perkembangan janin.

Pendedahan triclosan sangat biasa berlaku di kalangan wanita hamil. Jadi sebaiknya periksa ubat kumur dan produk lain yang anda gunakan jika mempunyai bahan kimia ini.

3. Tanpa pewarna tiruan

Kebanyakan pewarna tiruan menggunakan banyak bahan kimia dan selalunya berasal dari sintetik. Kesannya, pewarna tiruan dengan mudahnya boleh menyebabkan kerengsaan dan mencetuskan alergi.

Sebagai ibu hamil, anda harus mengurangkan pendedahan kepada pewarna tiruan.

Ubat kumur yang dapat melegakan loya

Sekiranya anda seorang ibu yang pernah mengalaminya, anda akan tahu bahawa morning sickness sering berlaku pada trimester pertama di mana anda berasa mual (dan bukan hanya pada waktu pagi!).

Sekiranya anda bimbang tentang masalah morning sickness yang teruk, jangan risau! Ubat kumur boleh menjadi teman anda yang sempurna.

Pastikan anda memilih ubat kumur yang selamat untuk kehamilan terlebih dahulu. Selepas itu, pilih yang mempunyai rasa pudina.

Tip: Berdasarkan penyelidikan kami, rasa pudina dan sitrus dapat memberi keajaiban untuk masalah morning sickness anda! 🙂

Mama’s Choice Mouthwash – Penyelesaian penjagaan mulut yang hebat

Adakah anda sedang hamil dan mencari ubat kumur yang selamat untuk digunakan, Ya! Kami telah menghasilkan ubat kumur yang sesuai untuk keperluan anda dan ianya sangat senang digunakan.

  • Tanpa alkohol

Alkohol sangat berbahaya bagi janin anda. Itulah sebabnya kami menghindarinya dalam formula ubat kumur kami! Sebaliknya, kami telah menggunakan bahan-bahan yang semula jadi untuk membersihkan gigi dan gusi anda, seperti allantoin dan klorofil.

  • Rasa pudina

Dua sebab kami menggunakan pudina sebagai perasa semulajadi. Pertamanya, ia memberikan kesegaran mint yang sempurna untuk meningkatkan mood anda dan menyegarkan nafas. Kedua, ianya dapat menghilangkan masalah morning sickness anda!

  • Tanpa pewarna tiruan

Pewarna tiruan boleh mengandungi banyak toksin berbahaya yang boleh mempengaruhi perkembangan bayi anda. Itulah sebabnya kami telah menghindarinya sepenuhnya.

Sebaliknya, ubat kumur yang diperkenalkan berwarna hijau kerana ianya adalah dari klorofil. Selain itu, klorofil juga dapat membantu membersihkan gigi dan gusi secara semula jadi tanpa penggunaan bahan kimia berbahaya.

  • Allantoin

Allantoin adalah bahan semula jadi yang hebat yang kita gunakan dalam ubat kumur. Ianya membantu mencegah kegatalan dan masalah gusi.

  • Didatangkan dalam pek travel

Ubat kumur Mama’s Choice kami terdapat dalam saiz yang kompak, sesuai untuk beg tangan anda! Sekiranya anda selalu dalam perjalanan, ubat kumur kami adalah peneman yang tepat ketika anda memerlukan sesuatu yang dapat menyegarkan nafas atau melegakan rasa loya.

Setelah berusaha selama berbulan-bulan dalam penyelidikan ramuan dan pengembangan produk, kami telah berjaya menampilkan ubat kumur yang sangat selamat, berkesan dan mudah digunakan. Mari mencubanya!

Di mana saya boleh mendapatkan ubat kumur kehamilan ini?

Anda boleh mendapatkan Mama’s Choice Natural Mouthwash dari Shopee dan juga Lazada. Klik pada gambar di bawah ini untuk mendapatkan ubat kumur yang sempurna bagi keperluan morning sickness dan rawatan mulut anda! 🙂

Author Mama's Choice Team

Mama's Choice Team

The Mama's Choice MY team is consisted of 4 beautiful mamas who are strong and dedicated in being the support system that many mamas need these days. <3

COMMENTS

0 Comments
Leave a comment

Your Cart (0)

Close

Add RM50.00 to earn Free shipping!

Mini Cart

Your cart is empty.

Shop now