Search

Tompok Putih Di Muka Bayi, Apakah Punca & Cara Mengatasinya?

Pernahkah anda menemui tompok putih pada muka bayi anda? Keadaan ini sering dirujuk sebagai milia pada bayi. Jangan risau, Mama, jangan risau. Jom lihat punca dan cara hilangkan bintik-bintik putih di muka bayi dengan selamat di sini!

tompok putih

Punca Tompok Putih di Muka Bayi

Milia juga dikenali sebagai bintik susu. Keadaan ini sering dialami oleh 40 hingga 50 peratus bayi baru lahir. Berikut adalah beberapa jenis bintik putih di muka bayi yang perlu anda ketahui, antaranya:

  1. Neonatal atau milia primer

Milia jenis ini boleh ditemui pada kebanyakan bayi yang baru lahir. Keadaan ini kebiasaannya ditemui di sekitar hidung, kelopak mata, dahi, pipi, atau pada alat kelamin. Milia neonatal atau primer ini tiada kaitan dengan kerosakan kulit dan berbeza dengan jerawat pada bayi.

Penggunaan krim khas muka bayi merupakan salah satu penyelesaian untuk menghilangkan milia jenis ini, Ma.

  1. Milia sekunder

Berbeza dengan milia neonatal atau primer, keadaan ini berlaku selepas kulit bayi telah rosak oleh pelbagai perkara, seperti selaran matahari, ruam, atau lepuh.

Bintik-bintik putih di muka bayi yang dikenal pasti sebagai milia sekunder ini akan muncul apabila kulit sedang sembuh. Keadaan ini juga dirujuk sebagai milia traumatik. Keadaan ini juga boleh berlaku akibat tindak balas terhadap krim kulit atau salap yang mengandungi alkohol atau bahan yang tidak sesuai untuk kulit muka bayi.

  1. Milia juvana

Milia juvana ini berlaku semasa lahir atau selepas kelahiran. Keadaan ini paling kerap dikaitkan dengan keabnormalan kongenital atau keadaan perubatan tertentu.

Sebenarnya punca bintik-bintik putih pada muka bayi disebabkan oleh kelenjar minyak terperangkap dalam permukaan kulit. Minyak dan sel kulit mati yang tersumbat di dalam pori-pori kulit bayi inilah yang menyebabkan bintik-bintik putih pada muka bayi. Namun, bintik-bintik putih di muka bayi boleh dihilangkan selepas kulit mati dibuang. 

Rawatan dan Cara Menghilangkan Tompok Putih di Muka Bayi

Perkara yang perlu anda ingat ialah anda tidak boleh memicit bintik-bintik putih di muka bayi anda seperti memicit jerawat yang muncul di muka anda. Ini boleh menyebabkan jangkitan pada kulit muka bayi.

Walau bagaimanapun, anda boleh melakukan cara berikut untuk membantu merawat bintik-bintik putih di muka bayi:

  1. Bersihkan muka Si Kecil

Cuci muka si manja setiap hari menggunakan air suam dan sabun lembut. Gunakan juga sabun yang mengandungi bahan semulajadi dan selamat untuk kulit si manja. Kemudian, keringkan kulit menggunakan tuala lembut dengan menepuk kulit yang basah. Ingat, jangan gosok kulit yang basah dengan tuala ya Mak.

  1. Gunakan pelindung matahari

Kira-kira 30 minit sebelum berjemur, sapukan kulit bayi dengan pelindung matahari sekurang-kurangnya SPF 15 untuk mengelakkan kerosakan kulit dan rasa terbakar. Bagi Si Kecil yang mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kanser kulit, kulit cerah, dan mempunyai bintik-bintik coklat di muka harus diberikan perhatian yang lebih.

Selain itu, Mama juga perlu memberi perhatian kepada kandungan pelindung matahari atau pelindung matahari yang akan diberikan kepada bayi. Kulit yang masih sensitif boleh mengalami iritasi dan panas berduri. Oleh itu, anda harus mengelakkan bahan kimia seperti alkohol, paraben, silikon, dan wangian tiruan dalam pelindung matahari yang anda pilih.

  1. Menggunakan krim muka khas untuk bayi

Ibu, elakkan menggunakan losen atau krim yang tidak direka khusus untuk bayi. Kulit bayi masih sangat lembut dan sensitif. Pilih produk yang diformulasikan selamat untuk kulit bayi dan tidak mengandungi bahan kimia berbahaya.

Krim Semulajadi Selamat untuk Wajah Bayi

Memilih produk penjagaan wajah untuk si manja memang perlu lebih berhati-hati kerana kulit mereka lembut dan masih sensitif. Namun anda tidak perlu keliru, kini sudah ada baby skincare yang mengandungi bahan semulajadi dan bebas toksin.

tompok putih

 

Untuk membantu mengatasi dan merawat bintik-bintik putih di muka bayi, Mama boleh amalkan Mama’s Choice Baby Daily Nourishing Face Cream. Krim muka yang dirumus khas untuk kulit bayi ini dapat membantu melembapkan kulit muka sensitif si kecil anda.

“9 daripada 10 Ibu bersetuju bahawa Krim Muka Berkhasiat Harian Bayi Pilihan Mama dapat melembapkan & menyuburkan kulit muka bayi dengan berkesan dalam masa 7 hari”

Diperbuat daripada bahan semulajadi, halal, krim muka untuk bayi ini boleh digunakan dari 0 bulan hingga 3 tahun. Gabungan Sweet Almond yang kaya dengan vitamin E dan antioksidan, Ceramide, Aloe Vera Organik, dan Bunga Matahari dapat membantu melindungi kulit bayi daripada alahan, bintik-bintik putih, dan jerawat. 

tompok putih

Gunakan Mama’s Choice Baby Daily Nourishing Face Cream dua kali sehari selepas pembersihan untuk mengekalkan kelembapan kulit dan hasil yang optimum. Krim muka ini bebas daripada toksin, alkohol dan paraben, dan telah diuji secara dermatologi dan hypoallergenic jadi ia dijamin selamat untuk si manja anda. Jom dapatkan kembali kulit licin si manja anda dengan Pilihan Mama!

Itulah punca dan cara menghilangkan tompok putih di muka bayi dengan selamat. Semoga artikel ini dapat membantu dan kulit muka si manja lebih sihat ya Mak!

Jangan lupa dapatkan produk Mama’s Choice Baby Daily Nourishing Face Cream dari Shopee dan juga Lazada.

 

jasspreetkaur

COMMENTS

0 Comments
Leave a comment

Your Cart (0)

Close

Add RM50.00 to earn Free shipping!

Mini Cart

Your cart is empty.

Shop now