Search

Bintik Putih Di Muka Bayi, Apakah Punca & Cara Mengatasinya?

Pernahkah anda menemui bintik putih pada muka bayi anda? Keadaan ini sering dirujuk sebagai milia pada bayi. Tenang Mama, jangan risau. Jom lihat punca dan cara hilangkan bintik-bintik putih di muka bayi dengan selamat di sini!

Punca Bintik Putih Pada Muka Bayi

Milia juga dikenali sebagai bintik susu. Keadaan ini sering dialami oleh 40 hingga 50 peratus bayi baru lahir. Berikut adalah beberapa jenis bintik putih pada muka bayi yang perlu anda ketahui, antaranya:

1. Milia neonatal atau primer

Milia jenis ini boleh ditemui pada kebanyakan bayi yang baru lahir. Keadaan ini kebiasaannya ditemui di sekitar hidung, kelopak mata, dahi, pipi, atau pada alat kelamin. Milia neonatal atau primer ini tiada kaitan dengan kerosakan kulit dan berbeza dengan jerawat pada bayi.

Menggunakan krim muka khas untuk bayi merupakan salah satu penyelesaian untuk menghilangkan milia jenis ini, Mama.

2. Milia sekunder

Berbeza dengan milia neonatal atau primer, keadaan ini berlaku selepas kulit bayi telah rosak akibat pelbagai perkara, seperti terdedah kepada sinaran matahari, ruam, atau melecet.

Bintik putih di muka bayi yang dikenal pasti sebagai milia sekunder ini akan muncul apabila kulit sedang sembuh. Keadaan ini juga dirujuk sebagai milia traumatik. Keadaan ini juga boleh berlaku akibat tindak balas terhadap krim kulit atau salap yang mengandungi alkohol atau bahan yang tidak sesuai untuk kulit muka bayi.

3. Milia juvenile

bintik putih di muka bayi, milia juvenile

Milia juvenile ini berlaku semasa lahir atau selepas kelahiran. Keadaan ini paling kerap dikaitkan dengan keabnormalan kongenital atau keadaan perubatan tertentu.

Sebenarnya punca bintik putih di muka bayi ini disebabkan oleh kelenjar minyak terperangkap dalam permukaan kulit. Minyak dan sel kulit mati yang tersumbat di dalam pori-pori kulit bayi inilah yang menyebabkan bintik putih pada muka bayi. Namun, bintik putih di muka bayi ini boleh dihilangkan selepas kulit mati dibuang. 

Adakah Bintik Putih Pada Kulit Bayi Berbahaya?

Tenang, Mama! Milia atau bintik putih boleh berlaku pada sesiapa sahaja, dari bayi hingga dewasa. Kira-kira 40-50% bayi baru lahir mengalami ini. Walaupun nampak mengganggu Mama, milia atau bintik putih ini tidak menjejaskan kesihatan bayi. Walaubagaimanapun,  anda boleh melakukan beberapa cara untuk menghilangkan bintik putih di muka si comel.

Rawatan dan Cara Menghilangkan Bintik Putih di Muka Bayi

Perkara yang perlu anda ingat ialah anda tidak boleh memicit bintik-bintik putih di muka bayi anda seperti memicit jerawat yang muncul di muka anda. Ini boleh menyebabkan jangkitan dan kerengsaan pada kulit muka bayi.

Walau bagaimanapun, anda boleh melakukan cara berikut untuk membantu merawat bintik putih di muka bayi:-

1. Bersihkan muka si kecil

bersihkan muka bayi untuk elak bintik putih di muka bayi

Cuci muka si manja setiap hari menggunakan air suam dan sabun lembut. Gunakan juga sabun yang mengandungi bahan semulajadi dan selamat untuk kulit si manja. Kemudian, keringkan kulit menggunakan tuala lembut dengan menepuk kulit yang basah. Ingat, jangan gosok kulit yang basah dengan tuala ya, Mama.

2. Gunakan sunscreen

Kira-kira 30 minit sebelum berjemur, sapukan kulit bayi dengan pelindung matahari sekurang-kurangnya SPF 15 untuk mengelakkan kerosakan kulit dan rasa terbakar. Bagi si kecil yang mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kanser kulit, kulit cerah, dan mempunyai bintik-bintik coklat di muka harus diberikan perhatian yang lebih.

Selain itu, Mama juga perlu memberi perhatian kepada kandungan pelindung matahari atau pelindung matahari yang akan diberikan kepada bayi. Kulit yang masih sensitif boleh mengalami iritasi dan panas berduri. Oleh itu, anda harus mengelakkan bahan kimia seperti alkohol, paraben, silikon, dan wangian tiruan dalam pelindung matahari yang anda pilih.

3. Menggunakan krim muka khas untuk bayi

gunakan krim muka untuk elak bintik putih di muka bayi

Mama, elakkan menggunakan losen atau krim yang tidak direka khusus untuk bayi. Kulit bayi masih sangat lembut dan sensitif. Pilih produk yang diformulasikan selamat untuk kulit bayi dan tidak mengandungi bahan kimia berbahaya.

Krim Semulajadi yang Selamat untuk Wajah Bayi

Memilih produk penjagaan wajah untuk si manja memang perlu lebih berhati-hati kerana kulit mereka lembut dan masih sensitif. Namun anda tidak perlu keliru, kini sudah ada skincare bayi yang mengandungi bahan semulajadi dan bebas toksin.

Untuk membantu mengatasi dan merawat bintik putih di muka bayi, Mama boleh amalkan Mama’s Choice Baby Daily Nourishing Face Cream. Krim muka yang dirumus khas untuk kulit bayi ini dapat membantu melembapkan kulit muka sensitif si kecil anda.

Mama's Choice Baby Daily Nourishing Face Cream

9 daripada 10 Mama bersetuju bahawa Mama’s Choice Baby Daily Nourishing Face Cream dapat melembapkan & menyuburkan kulit muka bayi dengan berkesan dalam masa 7 hari

Diperbuat daripada bahan semulajadi dan halal, krim muka untuk bayi ini boleh digunakan dari umur 0 bulan hingga 3 tahun. Gabungan Sweet Almond yang kaya dengan vitamin E dan antioksidan, Ceramide, Aloe Vera Organik, dan Bunga Matahari dapat membantu melindungi kulit bayi daripada alahan, bintik-bintik putih, dan jerawat. 

Baby Face Cream, elak bintik putih di muka bayi

JIMAT 11% untuk Mama’s Choice Baby Daily Nourishing Face Cream | RM36.90 RM32.90

Gunakan Mama’s Choice Baby Daily Nourishing Face Cream dua kali sehari selepas pembersihan untuk mengekalkan kelembapan kulit dan hasil yang optimum. Krim muka ini bebas daripada toksin, alkohol dan paraben, dan telah diuji secara dermatologi dan hypoallergenic menjadikannya selamat digunakan untuk si manja anda. Jom dapatkan kembali kulit licin si manja anda dengan Mama’s Choice!

Itulah punca dan cara menghilangkan bintik putih di muka bayi dengan selamat. Semoga artikel ini dapat membantu dan kulit muka si manja lebih sihat ya, Mama!

Jangan lupa dapatkan Mama’s Choice Baby Daily Nourishing Face Cream hari ini! Klik disini untuk beli atau anda juga boleh dapatkannya di Shopee. 🥰

 

Author jasspreetkaur

jasspreetkaur

COMMENTS

0 Comments
Leave a comment

Your Cart (0)

Close

Add RM50.00 to earn Free shipping!

Mini Cart

Your cart is empty.

Shop now