Search

4 Cara Mencegah & Mengatasi Masalah Kaviti Gigi pada Kanak-kanak Seusia 3 Tahun

Pertumbuhan gigi kanak-kanak perlu diambil berat sejak mereka kecil. Jangan biarkan gigi anak kecil anda berlubang. Jom baca cara mencegah dan merawat masalah kaviti gigi pada kanak-kanak berumur 3 tahun. 

mencegah kaviti gig

Masalah Gigi dalam Usia 3 Tahun

Selain berat dan tinggi bayi, anda juga perlu memberi perhatian lebih kepada gigi si kecil anda, kerana mulut mereka sering diabaikan. Padahal banyak sistem saraf dalam mulut dikaitkan dengan bahagian badan yang lain. Jadi apabila gigi berlubang atau sakit, ia boleh memberi kesan kepada penyakit lain.

Sebenarnya, masalah pergigian bukanlah perkara remeh. Hasil Kajian Asas Kesihatan (Riskedas 2018) menyatakan 93% kanak-kanak awal mengalami kaviti. Masalah gigi bermula dari tabiat buruk yang terus terkumpul. Jom cegah masalah pergigian anak kecil sejak kecil.

Punca Kaviti Gigi pada Kanak-kanak Kecil

Proses kerosakan gigi bermula dari pertemuan bakteria dalam mulut dengan makanan yang mengandungi gula. Bakteria ini yang  menghasilkan asid yang menyebabkan struktur gigi mengalami kekurangan  kalsium. Bakteria juga meningkatkan paras asid dalam plak, yang menghakis enamel. Apabila terhakis secara berterusan dalam tempoh yang lama, permukaan gigi akan menjadi rapuh dan akan menyebabkan lubang.

Selain makanan manis, faktor genetik juga boleh menjadi punca anak-anak mudah mengalami kerosokan gigi. Jika ibu atau bapa anda mempunyai gigi dengan enamel yang lebih lembut (yang menjadikannya lebih terdedah kepada kaviti), ia mungkin diturunkan kepada anak anda.

Terdapat beberapa tanda yang mungkin menunjukkan bahawa si kecil anda mengalami kerosakan gigi:

  • Terdapat bintik putih atau hitam pada gigi anak anda, ini menandakan enamel gigi sudah mula rosak.
  • Anak kecil anda kerap menangis atau mengadu sakit gigi.
  • Gigi kanak-kanak mula menjadi lebih sensitif ke ada haba atau sejuk.

mencegah kaviti gigi

Bagaimana untuk mencegah dan merawat kaviti?

Anda tidak perlu risau kerana kaviti boleh dicegah dengan cara berikut:

  1. Hadkan pengambilan gula

Gula memang manis, tetapi kesannya tidak semanis rasanya. Bukan sahaja jumlah penggunaan gula, kekerapan penggunaan gula juga perlu diambil kira. Ini kerana gigi kerap terdedah berulang kali kepada gula akan membuatkan struktur gigi terhakis secara berterusan. Selain manisan, karbohidrat berkanji seperti keropok dan bijirin atau jus buah dan susu juga mengandungi gula yang perlu dihadkan pengambilannya.

  1. Elakkan berkongsi alatan 

Bukan perkongsian berus gigi sahaja yang mesti dicegah, kadang-kadang Mama tanpa sedar memasukkan sudu bayi ke dalam mulut Mama, kemudian sudu itu digunakan semula untuk menyuapkan bayi. Ini boleh membuatkan bakteria dari mulut ibu berpindah ke si kecil.

  1. Rajin gosok gigi

Sebaik sahaja gigi kanak-kanak tumbuh, ibu bapa harus mengajar anak itu membersihkan giginya. Mulakan dengan air, kemudian perlahan-lahan gunakan ubat gigi. Berus gigi dua kali sehari. Elakkan tidur bersama botol susu, supaya tiada gula yang melekat padanya semasa si kecil tidur.

  1. Temui doktor gigi

Samada sebelum berumur satu tahun atau selepas usia itu, kanak-kanak akan mula tumbuh gigi. Ibu perlu membawa anak secara berkala bertemu dengan doktor gigi, sekurang-kurangnya setiap 6 bulan. Adalah penting untuk mengetahui keadaan gigi anak kecil anda bagi supaya kerosakan gigi dapat dielakkan.

Sekiranya gigi kanak-kanak kecil sudah berlubang, doktor akan melakukan tampalan gigi bagi mengelakkan lubang tersebut tidak menjadi lebih besar. Tampalan gigi susu boleh menjadikan gigi lebih tahan lama. Ini penting supaya anak-anak tidak kehilangan gigi susu sebelum waktunya.

mencegah

Ajar Kanak-Kanak Berus Gigi Awal

Mengajar anak-anak menggosok gigi boleh menjadi satu cabaran  kerana biasanya kanak-kanak akan menolak. Pada mulanya, kanak-kanak kecil akan merasa sukar untuk menyelaraskan tangan mereka ketika menggosok gigi. Antara lain mengapa anak menolak berus gigi adalah kerana mereka tidak menyukai rasanya.

Jangan risau, teruskan bersabar dalam mengajar anak-anak menggosok gigi. Perlahan-lahan mereka akan terbiasa. Untuk menjadikan memberus gigi satu aktiviti yang menyeronokkan, gunakan ubat gigi dengan perisa yang disukai anak anda. Tetapi pastikan kandungannya selamat untuk kanak-kanak kecil, ya? 

Ubat Gigi Mama’s Choice untuk Mencegah & Mengatasi Masalah Kaviti

Kini terdapat Ubat Gigi Mama’s Choice Baby & Kids dengan 2 varian perisa kegemaran kanak-kanak iaitu bubble gum dan strawberi. Selain rasanya disenangi oleh kanak-kanak, Mama juga pasti gembira kerana ubat gigi ini selamat untuk kanak-kanak.

Berbeza dengan ubat gigi kanak-kanak lain, Ubat Gigi Mama’s Choice Baby & Kids tidak mengandungi fluorida dan sulfat (SLS/SLES).

Pendedahan kepada terlalu banyak fluorida memberi kesan negatif kepada kanak-kanak. Antara lain, ia menyebabkan gigi menjadi kuning (fluorosis). Malah menerusi Perspektif Kesihatan Persekitaran mengatakan bahawa fluorida boleh merosakkan prestasi otak. Sementara itu, sulfat juga mempunyai banyak kesan sampingan. Contohnya, ia boleh  menyebabkan kerosakan tisu dalam rongga mulut, sariawan berulang, dan gangguan hormon.

Antara formulasi yang terdapat didalam Ubat Gigi Mama’s Choice Baby & Kid

Sebagai pengganti fluorida dan sulfat, Ubat Gigi Mama’s Choice Baby & Kids menggunakan bahan semulajadi yang lebih selamat

  • Hydroxyapatite, memulihkan mineral untuk gigi yang kuat dan sihat.
  • Calendula organik, menghalang dan mengurangkan masalah kerengsaan gusi.
  • Xilitol semulajadi, mengurangkan pertumbuhan bakteria dan dapat menghalang kaviti. 

mencegah

Boleh dapatkan Ubat Gigi Mama’s Choice Baby & Kids di Shopee dan juga Lazada.

Teruskan mengajar anak-anak anda untuk memberus gigi, Ibu! Rajin-rajin gosok gigi pasti tidak mengalami kesakitan gigi.

 

Author jasspreetkaur

jasspreetkaur

COMMENTS

0 Comments
Leave a comment

Your Cart (0)

Close

Add RM50.00 to earn Free shipping!

Cashback
Cashback 15,000 MamaCoin! Anda akan mendapat +15,000 MamaCoin
Mini Cart

Your cart is empty.

Shop now